Hoppa till sidans innehåll

En krönika om 2010-talet

31 DEC 2019 12:15
En sammanfattning av ett årtionde som förändrat föreningen
  • Skapad: 31 DEC 2019 12:15

Ett årtionde går mot sitt slut. Ett årtionde som förändrat mycket i världen, och även förändrat mycket i Hagfors IBS. Vi kom in i 10-talet som nykomlingar på många arenor men med en stark organisation i ryggen, vi lämnar 10-talet som klart mer rutinerade, starkare, bredare och mer förbereda på nya utmaningar.

Att försöka sammanfatta tio år i en text är förstås helt omöjligt, hur man än vill så kommer man missa saker och givetvis är det så att man glömt många händelser under en så lång period. Men detta är ett försök att beskriva vad som hänt, vad om påverkat oss och hur resan varit i och kring Hagfors IBS.

Mycket fokus hamnar ofta på vårt A-lag i kommunikation och uppmärksamhet, och det är ofta naturligt. Men när vi ser tillbaka på 10-talet så är det andra saker som kanske haft mest påverkan på vår verksamhet nu och kommer så vara i framtiden också. Det första är 2014 när Uddeholm Arena invigdes. Efter flera års diskussioner och kamp stod den klar, arenan som skulle ta innebandyn i Hagfors i framtiden. Betydelsen för både oss och HIF av Uddeholm Arena kan inte underskattas. Ser man till våra A-lag så får de sportslig rättvisa när de får tävla på fullstor plan på hemmaplan och det märks när man ser till resultaten på framförallt bortaplan, numera är det ingen ny idrott när det blir bortamatcher. Ser man till våra ungdomslag så ökar kvalitén på deras utbildning och utveckling när de kommer upp i tonåren när de får utöva sporten på den yta som innebandyn då ska spelas, 40 x 20.

Den andra stora händelsen inleddes säsongen 2016/17 när vi och Edebäck IBF på nytt startade ett samarbete. Vi hade tidigare försök få till ett samarbete, både i mitten och slutet av 00-talet. Men försöken blev kortlivade. När vi gick i 2010-talet så var rivaliteten mellan klubbarna stor och det är inget fel på det. Men ska vi överleva på våra breddgrader så behöver vi samarbeta inom kommunen. Inför säsongen 2016/17 hade vi flera möten för att hitta vägar till samarbete. Det började med ett samarbetsavtal där juniorer som inte tog plats i vårt A-lag förstärkte Edebäcks dito. Det samarbetet finns kvar än och till årets säsong har det gått in på sitt fjärde år. Samma säsong hade vi också ett gemensamt lag i Lilla VM P14, ett samarbete som mynnade ut i ett brons. Samarbetet sådde också fröet till den viktigaste delen i samarbetet, gemensamma ungdomslag i de röda serierna. Idag har vi och Edebäck gemensamma lag i Röd Serie 2, 3, 4 och 5. Utan att vi hade samarbetet hade det varit minst ett lag mindre och förmodligen hade vi båda tappat flera ungdomar från innebandyn. Nyckeln till framtiden ligger i att göra det tillsammans.

Den tredje stora händelsen, eller kanske utvecklingen, under 10-talet hade redan inletts 2008, vårt samarbete med innebandygymnasiet. När vi gick in i 2010 så var samarbetet med innebandygymnasiet dock fortfarande färskt och ganska otrampad mark för oss 2010. Det fick en rivstart med 93-kullen där en blandning av lokala spelare och många inflyttade såg till att sätta Hagfors på innebandykartan på riktigt via tre SM-medaljer med guldet 2010 som främst merit. Vi måste bara stanna lite där och inte bara passera det i farten, under tre säsonger så tog i princip samma lag tre SM-medaljer. Det är meriter som gör det laget till Värmlands bästa herrjuniorlag genom tiderna.

Till det ska man inte glömma att både 94, 95, 96 och 97-kullarna alla varit framme i flera kvarts- och åttondelsfinaler i USM och Juniorallsvenskan. Bara det att vi haft nio spelare som deltagit i U19-landslagets verksamhet och även haft sex spelare med i det norska U19-landslaget är ett annat exempel på framgångarna via samarbetet. En annan är att inte mindre tio personer har tagit sig via Hagfors IBS och innebandygymnasiet hela vägen upp till Svenska Superligan under 10-talet.

Vi har genom åren skruvat på samarbetet med innebandygymnasiet för att få det att bli än bättre, och ju mer vi lärt känna varandra desto bättre har det blivit. För det kan inte underskattas på något sätt, utan samarbetet mellan oss och innebandygymnasiet så hade inte den andra parten kunnat lämna ett så pass framgångsrikt årtionde bakom sig. Samtidigt gäller det att vi inte slår oss till ro utan hela tiden vill ta samarbetet till nästa nivå, det är då som vi kan ta nästa steg och bli än bättre.

2010 var vi rätt gröna på förbundsnivå, vi hade 1,5 säsong bakom oss där vi fått kämpa för att hålla oss kvar. När vi lämnar 2019 bakom oss kan vi konstatera att vi är det laget i hela Sverige som spelat i flest säsonger i rad i division 1, tolv stycken. Vi har ett årtionde bakom oss där vi vissa säsonger fått kämpa med näbbar och klor för att överleva men också haft säsonger då vi utmanat på riktigt om att få spela i Allsvenskan. Den stora stora framgången för A-laget kanske saknas, det att avancera upp en serienivå. Men om man ser det i ett större perspektiv och ser till den stora spelaromsättning vi haft så får man konstatera att vi lämnar ett framgångsrik decennium bakom oss. Egentligen skulle man kunna säga att vi har tre olika lag som tagit topp 4-placeringar under dessa tio år. Detta under ledning av främst Thomas Eriksson och Niclas Andersson, två personer som givetvis haft stor betydelse för de sportsliga framgångar som både A-laget och JAS-laget haft under årtiondet.

Enklaste analysen när man ska försöka göra en sammanfattning är att se på hur det var 2010 och det är 2019. Inom Hagfors IBS har det som nämns ovan hänt mycket. På föreningsnivå lägger vi nu ett större fokus på jobba med hela föreningen. Vi har under 2010-talet varit en av de första föreningarna som certifierats av Värmlands Innebandyförbund och är just nu en av de första föreningarna i Sverige som genomför Värmlands Innebandyförbunds och Värmlandsidrottens jämställdhetsutbildning Fithy/Fithy. Orsaken till att vi har kunnat lägga mer fokus på arbeten som de nyss nämnda är för att vi har stärkt vår organisation genom att fler personer delar på uppgifterna och att genom att vi är fler personer som bidrar har kunnat lägga fokus på fler saker än tidigare. Vi kan ta våra arrangemang som ett exempel, för tio år sedan spelade vi inte ens musik på våra A-lagsmatcher, numera har vi en stab på 20-25 personer som jobbar kring våra A-lagsmatcher och ser till att vi har ett arrangemang som både fungerar och gör det på hög nivå. Givetvis finns fler saker vi kan göra och göra bättre, det finns det alltid. Men Hibs organisation går starkt in i 20-talet, starkare än någonsin.

En av de saker som inte fanns på kartan eller i planeringen för framtiden 2010 var Hibs Superliga. I år är det tredje säsongen som vi genomför motionsserien och i år med fler lag än tidigare. Det är viktigt för innebandyn och idrotten i stort att kunna bredda sina verksamheter och öppna upp det för fler, och där Hibs Superliga ett sådant exempel. I år har vi närmare 100 spelare som deltar i serien och med dessa motionslicenser är faktiskt Hagfors IBS den föreningen i Sverige som har flest motionslicenser. Det är förstås både en siffra och placering som vi är stolta över, och ett mycket fint betyg till organisationen runt Superligan med Magnus Westlund i spetsen.

En sak som inte har förändrats under årtiondet är att Hibs byggs upp ideella krafter och det på ett fantastiskt sätt. Utan alla tränare, ledare, lagpappor, lagmammor, kioskpersonal, sekretariatspersonal, lottförsäljare och så vidare så har vi inget Hagfors IBS. Oavsett om man som familjen Byström varit med sedan 1990 eller om man hösten 2019 kommit in i föreningen så utför man en otrolig viktig uppgift, för utan alla er stannar Hagfors IBS. Och det är ingen skillnad nu kontra 2010, och kommer aldrig så bli heller. Ingen nämnd (utom familjen Byström då) och ingen glömd, stort tack till alla er som alla möjliga sätt sett till att Hagfors IBS är vad det är idag och kommer vara i framtiden.

En annan aspekt som inte ska glömmas eller underskattas i detta sammanhang är våra samarbetspartners. Vi har sedan 90-talet haft ett gott samarbete med företag och kommunen kring vår verksamhet. Men även här ser vi en klar förändring under dessa tio år, och det förstås till det bättre. Våra aktiviteter med olika företag är klart fler, antalet samarbetspartners har ökat och det möjliggör att vår verksamhet har kunnat ta de steg som vi skrivit om ovan. Det var också våra samarbetspartners som såg till att vara med och rädda vår förening förra hösten när vi drabbades ekonomisk brottslighet och mer eller mindre låg för döden. Så tack för ett gott samarbete under dessa tio år och med förhoppning om fortsatt samarbete under det nya decenniet.

Sist, men inte på något sätt minst, en sak som heller inte har förändrats, utan bara förbättras, är hjälpen och stödet vi får av alla er, alla supportrar. Det är ni som sett till att skapa minnen kring våra A-lagsmatcher och JAS-matcher, det är ni som stöttar våra ungdomslag i vått och torrt. Ja för även utan er blir det inte mycket till förening av Hagfors IBS. Vi både hoppas och tror att ni fortsätter finnas med oss även i det nya decenniet.

Vi lämnar 10-talet bakom oss, decenniet där vi fått trampa upp en del ny mark, ett decennium som andas av nyskapande inom och kring förening, ett decennium som satt standarden för framtiden. Det ska bli oerhört spännande att se vad det nya decenniet har att bjuda på. En sak har 10-talet lärt oss, allt kan hända och man måste vara förbered på just det.

Vi avslutar med att önska er alla ett riktigt gott nytt år!

Med vänlig hälsning

Richard Bjöörn, ordförande, och Johan Carlsson, sportgruppen

Hagfors Innebandygymnasium:

HUVUDSPONSORER

HK_L_box_cc

unihoc 

hemgarden_logo (2)

 


guldfemman_logo_rgb_pos


Instagram

Postadress:
Hagfors IBS - Innebandy
Kansli, Storgatan 6B
68331 Hagfors

Besöksadress:
Storgatan 6B
68331 Hagfors

Kontakt:
Tel: 0563540114
E-post: This is a mailto link

Se all info