Hoppa till sidans innehåll

Välkommen hem, Marcus Pontusson!

13 MAJ 2021 11:14
" - Det känns rätt, hemma och framförallt skitkul."
  • Uppdaterad: 13 MAJ 2021 10:52

Det är med stor glädje som Hagfors IBS idag kan meddela att backen Marcus Pontusson, 27, har bestämt sig att återvända hem till oss efter fyra säsonger i SSL och Allsvenskan.
- Det känns rätt, hemma och framförallt skitkul, säger Marcus.

Marcus Pontusson har en lång historik i Hibs med sex säsonger i A-laget och totalt nio säsonger i klubben. Som junior var han med och tog tre SM-medaljer i USM och JAS och blev uttagen till U19-landslaget 2012. Som senior fick vara med och axla ett stort ansvar 2012 när hela 18 spelare lämnade A-truppen. Men tillsammans med en grupp spelare födda 1994-1996 bildade han en ny stomme som på tre säsonger tog Hibs från få kämpa om nytt kontrakt i division 1 till att nå kvalfinalen i det Allsvenska kvalet 2016. Under hela den resan var Marcus en av lagets nyckelspelare och essentiell för lagets framgångar. 

Efter två Allsvenska kval 2015 och 2016 så bestämde sig Marcus för att efter säsongen 2016/17 testa på spel i Allsvenskan och skrev på för Skoghalls IBK. Skoghalls sejour där blev ettårig, men Marcus värvades då av IBF Örebro och debuterade i SSL hösten 2018. Efter en säsong i IBF Örebro och SSL valde han flytta tillbaka till Värmland och har under de två senaste säsongerna spelat för Karlstad IBF i Allsvenskan. Årets säsong tog slut för en månad sedan ungefär när Karlstad föll i sista omgången av SSL-kvalet mot Djurgårdens IBF.

Spelaren som nu väljer att komma tillbaka hem till Hibs är som ni kan läsa inte vilken som helst sett både hur hans personliga framgångar och historik, utan även hur Hibs egen historik. Han gjort flest poäng av alla backar i A-lagets historia (sjunde mest totalt), han har rekordet för mest poäng av en back under en säsong när seriespel, kval och DM samräknas med 48 poäng och bara Martin Karlstam har gjort fler poäng som back under en säsong sett till endast seriespelet. 

Varmt välkommen till Mackan! Hur kändes att dra på sig den röda Hibs-tröjan igen?
- Tack så hemskt mycket! Det känns rätt, hemma och framförallt skitkul. 

Fyra år efter att du lämnade Hibs så väljer du att återvända. Varför väljer du att återvända och varför just nu?
- Jag har alltid sagt efter jag drog iväg för några år sedan att jag kommer spela i Hibs igen, så det är väl den enkla anledningen. Sen var jag också sugen på att göra något nytt, motivationen tröt lite efter kvalfinal-torsken mot Djurgården denna säsong och kände därför att det skulle vara spännande med ett nytt projekt och en ny satsning med Hibs. Anledningen till att det just blir denna säsong jag återvänder till är ju också att jag tror det här kan bli väldigt bra, det är en fin trupp jag kommer till med stora möjligheter att nå långt. 

2017 lämnade du som 23-åring och återvänder nu som 27-åring med tre säsonger i Allsvenskan och en säsong i SSL bakom dig. Vilka likheter och olikheter finns mellan de två spelarna?
- Jag tror inte mina egenskaper är så speciellt förändrade egentligen från förra gången jag spelade i Hibs, utan det handlar nog mer om att man möjligtvis tagit andra roller och lagt om spelstilen lite beroende på den omgivning man varit i inom olika lag. Det kanske skulle vara speltempot, smartness och värderingar i offensiva/defensiva situationer som man utvecklat mest. 

Målsättning från klubben och laget är att nå Allsvenskan. Vad skulle du säga krävs för att kunna ta det klivet av er som grupp?
- Svår fråga det där. Enkelt att säga att det ska tränas hårdare, tränas mer och att alla ska prestera max. Men jag tror någonstans det handlar om att alla ska vilja vara med på tåget, dra åt samma håll och att det finns en tydlighet i det. Då faller väldigt många andra pusselbitar på plats bara av farten. Så länge man kontinuerligt tränar på att göra varandra bättre, tränar på att vinna och tränar på att hantera motgång så kan man nå väldigt långt. Sen är det självklart så att om man ska gå upp en serie så är det en mängd faktorer som spelar in, men nånstans där tror jag man lägger en väldigt bra grundplatta.

Vi vet ju att du gillar siffror och statistik. Din bästa notering i Hibs är 36 poäng på en säsong, Martin Karlstam har poängrekordet för backar på 37. Har du siktet inställt på att slå det?
- Ni känner mig, jag är svag för siffror. Oavsett om det gäller skottäck eller mål. Klart att det skulle vara skitkul att slå ett sånt rekord. Men det kanske får bli någon bi-målsättning, alltid kul att ha lite egna resultatmål. Skulle jag inte lyckas med det så kan jag alltid trösta mig med att luta mig tillbaks åt maratontabellen mot Martin, (skratt)!

Sedan några år tillbaka finns din lillebror Mikael Danielsson i A-truppen. Hur ser du på hans utveckling de senaste åren och hur speciellt kommer det bli för er att få spela i samma lag?
- Brorsan tycker jag går framåt för varje säsong som går. Förra säsongen (19/20) tyckte jag att han verkligen visade fina tendenser och slog sig in i laget. Smart spelare med fin blick för spelet. Behöver bara fortsätta att ta för sig och utvecklas hela tiden. Han påstår ju till exempel att han skjuter så jävla mycket bättre än mig hela tiden, så man får ju hoppas att han sätter mig på plats och börjar lossa av bössan till hösten.


Marcus Pontusson och Mikael Danielsson. Foto: Hagfors IBS

Du återförenas nu även med Niclas Andersson, vågar vi hoppas på att Hibs-podden också gör comeback framöver?
- Ja det ska bli kul att köra ihop med Niclas igen! Haha nej, någon Hibs-podd kan jag inte lova. Den grejen har jag gjort. Då får Niclas ringa in "Berra" och "PG" istället, lär bli gött tugg på spridda dialekter om division 1 västra, fjäderfabriken i Lesjöfors och Call of Duty.

Fredrik Eriksson i Hibs sportgrupp om att "Mackan" återvänder hem.
- Det känns helt fantastiskt bra att återigen få se "Mackan" i den röda Hibs-tröjan, detta är utan tvekan en av klubbens större och viktigaste värvningar genom tiderna. Om man kunde ha bildgooglat "vem behöver Hibs värva in för nästa säsong?" så hade det kommit en bild på "Mackan". Spelmässigt får vi det vi egentligen saknat sedan han lämnade 2017, en spelförande back med rightfattning som kan bidra i alla spelformer och som dessutom har höjt sitt defensiva spel under tiden i Allsvenskan och SSL. Men sedan, och kanske än viktigare, vi får in en spelare som ställer höga krav på sig själv och sin omgivning, en spelare som hatar förlora och dessutom har ett enormt stort hjärta för klubben. För att vi ska kunna uppnå vår målsättning om att nå Allsvenskan så har det varit prio ett för oss att få hem "Mackan" och som sagt nu när det klart känns det riktigt bra.

Kontraktet är skrivet på ett år och detta innebär att Hibs nu har 20 spelare under kontrakt för den kommande säsongen.

Klara spelare:
Alexander Bergström - 2021/22
Lucas Söderström - 2021/22
Daniel Bjord - 2021/22
Jesper Karlsson - 2021/22
Liam Andersson - 2021/22
Mikael Danielsson - 2021/22
Johan Jonasson - 2021/22
Pontus Gustavsson - 2022/23
Noel Michelsson - 2021/22
Robin Axelsson - 2021/22
Filip Nilsson - 2021/22
Marcus Öhlin - 2021/22
Rasmus Ericsson - 2021/22
Dennis Larsen - 2022/23
David Andersson - 2021/22
Håkon Bråten Groth - 2021/22
Jesper Jansson - 2022/23
Marcus Hedlund - 2021/22
Henrik Østerås - 2022/23
Marcus Pontusson - 2021/22

Ledare:
Thomas Eriksson, huvudtränare
Simon Larsson, assisterande tränare
Leif Källberg, materialförvaltare
Leif Rååd, lagledare

HUVUDSPONSORER

HK_L_box_cc

unihoc 

hemgarden_logo (2)

 


guldfemman_logo_rgb_pos


Instagram

Postadress:
Hagfors IBS - Innebandy
Kansli, Storgatan 6B
68331 Hagfors

Besöksadress:
Storgatan 6B
68331 Hagfors

Kontakt:
Tel: 0563540114
E-post: This is a mailto link

Se all info