Hoppa till sidans innehåll

Thomas Eriksson slutar som tränare i Hibs

15 MAR 2021 10:15
Slutar efter fyra år som A-lags- och juniortränare i klubben
  • Uppdaterad: 14 MAR 2021 20:14

Hagfors IBS och Thomas Eriksson har gemensamt kommit överens om att Thomas inte kommer fortsätta som huvudtränare för klubbens A-lag kommande säsong. Det innebär att Thomas lämnar Hibs efter fyra säsonger.

Thomas Eriksson återvände till Hibs 2017 efter att tidigare har varit huvudtränare för A-laget mellan 2009-2013. Under de fyra senaste säsonger har han som sagt varit huvudtränare för A-laget och även mellan 2017-2020 huvudtränare för JAS-laget samt under årets säsong huvudansvarig för HJ17-laget.

På A-lagsnivå ledde Thomas laget till topp 4-placeringar både säsongen 2018/19 och 2019/20. 2018/19 föll man sedan med 1-2 i matcher mot IBK Lockerud Mariestad medan kvalet 2019/20 ställdes in p.g.a. covid-19. Som bekant påverkades även årets säsong av det också, och avbröts med endast fyra spelade matcher.

På juniornivå sticker framförallt avancemanget till slutspel i Juniorallsvenskan 2019 ut, det var första gången sedan 2015 som Hibs kvalificierade sig för slutspelet. 

- Jag vill tacka Thomas för det ständiga arbetet med utveckling av våra talanger till fullvärdiga spelare. Thomas har starkt bidragit till en förändrad helhetsbild som innefattar mer än det som görs på innebandyarenan, vilket utvecklat och fostrat nya spelare varje säsong, vilket vi både får se bevis på i A-laget, men också på juniornivå som i år i HJ17 när ett helt nytt lag hann spela fem matcher och vann alla. Dessutom är Thomas en fantastisk person i samarbete som alltid är sin del i helheten och underlättar och bidrar till de framgångar vår förening haft under hans ledning. Jag önskar honom all lycka till i framtiden och hoppas återigen kunna hälsa honom välkommen tillbaka i Hibs någon gång, säger Richard Bjöörn, ordförande Hagfors IBS. 

- Det är inte bara en tränare som nu lämnar Hibs, utan det är den personen som allra tydligast påverkat Hagfors IBS innebandymässigt allra mest de senaste tolv säsongerna. Hans betydelse för Hibs framgångar genom åren kan inte på något sätt underskattas. Om hans första sejour mest handlade om framgångar på juniornivå så har den andra mer handlat om A-laget och efter två topp fyra-placeringar och en förmodad sådan denna säsongen kan vi inte vara annat nöjda med hans arbete. Lägger man sedan till den fantastiska utveckling som spelarna i A-laget haft så är det ännu ett bevis på vilken spelarutvecklare som Thomas är. Det är förstås riktigt synd att vi inte kunde slutföra årets säsong, vi hade en riktigt bra möjlighet att ta steget, men samtidigt inget någon av oss kunde påverka. Samtidigt som det känns lite vemodigt att Thomas inte kommer fortsätta hos oss, så känns det bra att veta att han via innebandygymnasiet kommer fortsätta jobba med våra juniorer på dagtid, säger Hibs sportgrupp i ett gemensamt uttalande.

Vi har även fått en pratstund med Thomas själv.

Hur ser du tillbaka på de fyra säsongerna? Vad minns du bäst från säsongerna?
- Vad kommer jag ihåg? Känns som flera år sedan vi spelade en match senast! Känns som jag glömt mycket jag borde ta upp, men kvalet mot Lockerud för två säsonger sedan och främst det faktum att vi lyckades vända två stora nederlag till suddenseger och sedan ribbträff från kvittering i slutminuten i avgörande matchen är jag stolt över. Flera roliga drabbningar mot Skoghall de sista åren har också etsat sig fast. Det roligaste är dock fortsatt att få dela framgång och motgång med ett gäng som hela tiden kämpar och möter utmaningar med en positiv attityd. Så mycket energi Hibs-lagen gett mig genom åren!

Årets säsong och slutet på förra blev inte som tänkt eller planerat. Hur tänker du på det med lite distans?
- Vad gäller avslutningen de två senaste åren är det med lite sportslig frustration jag kommer att minnas Coronatiden. Självklart har det tagits rätt beslut när det gäller pandemin och seriernas avbrott men jag tycker att vi främst detta år nog hade Hibs bästa chans genom åren att gå upp Allsvenskan. Förra året var Lerum klart bäst i serien men vi hade en plan som vi testade lite under en av matcherna mot dem och jag vet att vi hade kunnat ge dem en match. I år fanns det inget givet bästa lag i serien, det handlade främst om vad vi kunde prestera och med de spelare jag hade att jobba med i år trodde jag stenhårt på Allsvenskan.


Thomas tillsammans med tränarkollegorna Simon Larsson och Ulf Skoog under matchen mot IBK Kungälv i höstas. Foto: Lars-Pether Sjöö

Vad tar du med dig mest från både denna och förra sejouren i Hibs?
- Åtta år i Hibs, har det gått så fort! Omöjligt att snabbt summera åtta år men de fyra första var väl mer ett äventyr där jag var ny i Hagfors och både jag, föreningen och spelarna skulle hitta rätt med varandra. Glömmer aldrig min första träningsmatch med Hibs när vi mötte Arvika så var i divisionen under oss men slog oss med 13-5! När jag ser tillbaka på dessa åtta år är det med glädje jag tänker på hela resan.

Du kom till Hibs 2009 första gången. Hur skulle du beskriva klubben då och nu? Vad är skillnaderna?
- Duktiga spelare har varit med genom alla år, den största skillnaden är väl att den taktiska nivån har stigit genom åren. 

Vad vi säga till personer i och runt klubben, supportrar, spelare, ledare etc nu när din andra sejour tar slut?
- En sak som jag vill säga och tacka för är allt stöd genom åren från människor i Hagfors i allmänhet och de inom Hibs i synnerhet. Alla supportrar, övriga som jobbar runt laget och matcherna och ledningen med Richard och Johan i spetsen som jag bara känt 100 procent stöttning från i alla lägen. Då ska också alla komma ihåg att jag nästan coachade laget ur serien mitt sista år under första sejouren. Det blir också mitt avslutande minne för hur hade det gått annars? Vi måste ha poäng borta i Uppsala i sista omgången och har tagit ut målvakten i ettmålsunderläge med under minuten kvar. Då kommer motståndarna 2-1 mot öppet mål och Simon Björk. Simon gör Hibs viktigaste brytning under mina år, passar Eric Westlund som skjuter ett smurfskott i bortre och med det klarar vi kontraktet!

Men avslutningsvis, vi kanske kan se dig i Hibs snart igen, det finns ju en son där hemma som säkerligen kommer testa innebandy. Hur ser du framemot med att inom några år kunna arbeta med ett knatte/ungdomslag?
- Elvin är född 2017 så om några år är jag säkert tillbaka som ledare i Hibs för den mest spännande resan av alla. Att jobba med glädje och utveckling i sin renaste form blir en fantastisk utmaning!

Ledare:
Niclas Andersson, huvudtränare
Simon Larsson, assisterande tränare
Stefan Enström, sjukvårdare/massör
Leif Källberg, materialförvaltare

HUVUDSPONSORER

HK_L_box_cc

unihoc 

hemgarden_logo (2)

 


guldfemman_logo_rgb_pos


Instagram

Postadress:
Hagfors IBS - Innebandy
Kansli, Storgatan 6B
68331 Hagfors

Besöksadress:
Storgatan 6B
68331 Hagfors

Kontakt:
Tel: 0563540114
E-post: This is a mailto link

Se all info