Hoppa till sidans innehåll

Superfemmor och höjdpunkter för 2010-talet

30 DEC 2019 17:07
Sex profiler har fått ta ut All-Star femmor och höjdpunkter
  • Uppdaterad: 30 DEC 2019 17:07

Idag fortsätter vi att summera 2010-talet i Hagfors IBS. Idag har vi låtit sex profiler få ta ut varsin All-Star-femma baserat på insatser i främst A-laget och dessutom har profilerna få ta ut tre höjdpunkter var som de minst lite extra från årtiondet som tar slut imorgon.

De sex profilerna är alla välkända i Hibs och har alla fått roller under antingen hela 2010-talet eller stora delar av det. De sex är:

- Thomas Eriksson, huvudtränare A-laget och JAS 2010-2013 och 2017-pågående
- Niclas Andersson, huvudtränare A-laget och JAS 2013-2017
- Fredrik Eriksson, assisterande tränare A-laget 2011-2013 och 2014-2017, assisterande tränare JAS-laget 2009-2013, spelare 2010-2011 och med i sportgruppen 2017-pågående
- Toni Walther, spelare 2010-2018 och assisterande tränare 2018-2019
- Johan Carlsson, med i sportgruppen hela årtiondet
- Richard Bjöörn, ordförande hela årtiondet

Thomas Eriksson

Målvakt:
Victor Sjöstedt - Spelat mycket och räddat laget ofta, sitter redan på bortre stolpen.

Backar:
Toni Walther- Varit den trygga navet för HIBS i med och motgång. Lika stabil offensivt som defensivt.

Marcus Pontusson - Fick vänta på sin chans men tog den direkt när den kom. Här snackar vi fart och klubba.

Center:
Jesper Karlsson - Den unga talangen som levererar eller den rutinerade SSL-spelaren som leder, han har klarat båda rollerna på inställning och låga dragskott.

Forwards:
Marcus Hedlund - Levererar på hög nivå match ut och match in. Vänder på en femöring och får motståndarna att slå knut på sig själva.

Albin Englöw - Dyker alltid upp när det luktar målchans, främst när det skall avgöras. Albin läge, Albin mål!

Tre höjdpunkter:

Min andra säsong möter vi Hässelby igen, denna gång i JAS-kvartsfinal hemma. Nu skulle de ha revansch för USM-semin får året innan men istället blev det en enda lång innebandylektion. När ”Dava” (David Endl) gör, tror jag, 6-0 i mitten av andra är det kulmen på en urladdning och prestation som jag aldrig varit med om varken före eller efter. Grabbarna var magiska den matchen och det enda som kunde konkurrera var den överfulla Älvstrandshallen och stämningen som skapades av hagforsarna på läktaren.

Vändningen borta mot Filipstad min tredje säsong. Efter 7 min i första tar jag timeout, då ligger vi under med 4-0. Kommer ihåg att jag frågade om det var någon som ville spela innebandy, om det var någon som ville vinna en närkamp eller täcka ett skott! Det är Filip Halvorsröd som jag ser framför mig leda laget med fysiskt spel och visa vägen. Den vägen ledde till 10-1 seger under resterande matchtid. Enda gången vad jag kommer ihåg jag har skrikit av glädje efter en match.

Min fjärde säsongs sista match, sista ordinarie minut så ligger vi under i Uppsala med uddamålet och behöver minst en poäng för att ha chansen att hålla oss kvar i serien. Vi tar ut målvakten och motståndarna kommer två mot Simon Björk med tom mål bakom. Av någon anledning skjuter inte killen med bollen utan försöker passa när Simon går på och han bryter. Några sekunder senare har bollen passats vidare till Eric Westlund som tagit några steg över halv planen och skjuter ett dragskott i smurfhöjd i bortre burgaveln. Målet gav oss hoppet och efter matchen slut väntade oändligt långa minuter innan slutresultatet kunde bekräftas i den match som kunde påverka streckstriden. Förlust för laget som vi kämpade med innebar att med det målet med mindre än 30 sekunder kvar av säsongen klarades division 1-kontraktet.

Niclas Andersson

Det har varit näst intill omöjligt att välja ut sex spelare, så jag väljer att begränsa min femma till spelare som lirat under de åren jag var tränare.  På så vis faller ett par grymma lirare bort, men de killarna kommer säkert ta plats i flera av de andra femmorna.

Målvakt:
Victor Sjöstedt - En stor ledare och delaktig i mycket mer än bara sitt eget målvaktspel. Så nära en spelande assisterande tränare man kan komma. Och hade bisarrt nog även lagets bäste slagskott.

Backar:
Marcus Pontusson - Hade en roll som kan liknas vid en quarterback under mina fyra år. Är otroligt duktig på att driva på spelet och ställer höga krav på både sig själv och sin omgivning.

Toni Walther - Har under den senaste tiden fått hyllningar jag inte ens tänker försöka mig på att utmana här. Välförtjänta hyllningar!

Forwards:
Marcus Hedlund - Jag har fått äran att följa ”Hedda” sedan 15-årsåldern. Det som är lika slående efter varenda match han spelar, är hur otroligt jämn och bra han är både offensivt och defensivt.

Albin Englöw - När han avbröt SSL-spel i Karlstad och vände tillbaka till Hibs våren 2014, var Albin den enskilt största orsaken till att vi till slut ordnade nytt division 1-kontrakt.

Daniel Bjord - Helt sjuk högstanivå. En spelare som i sina bästa stunder helt ensam kan göra enorm offensiv skillnad.  Jag vet inte hur många matcher Bjord varit direkt avgörande för oss.

Tre höjdpunkter:

Ett av mina starkaste minnen, är mitt första JAS-slutspel, när 95-kullen slog Pixbo på straffar. Markus Åberg i mål var magisk, både i ordinarie spel och under straffläggningen. En häftig ”avslutning” på tiden i Älvstrandshallen.

Inte heller den avgörande playoff-segern 2016 där Emil Johansson löpte sig fri och avgjorde med tre sekunder kvar, går att utelämna. Det hade gjorts en hel del media inför de matcherna, bland annat i P4 Värmland. Att vi fick vända playoffserien och slå just Arvika i två raka hemmamatcher var minnesvärt. Emils avgörande var ren eufori!

Som tredje minne får jag ändå välja en match där jag bara varit åskådare. De sista sekunderna av Walthers hyllningsmatch, när bägge lagen lämnar planen och låter Toni göra karriärens sista mål, är faktiskt det enda som hittills fått mig att gråta på läktaren.

Fredrik Eriksson

Målvakt:
Victor Sjöstedt – Han är helt enkelt den bästa målvakten vi haft.

Backar:
Toni Walther - It goes without saying. Han har blivit Mr.Hibs.

Marcus Pontusson – ”Mackan” är en tänkande spelare, som producerade mycket offensivt från sin backposition.

Center:
Jesper Karlsson – ”JK” kan allt, jag tycker han är underskattad. Det är lite "Foppa" över honom, ge honom en tackling så blir han ännu bättre.

Forwards:
Albin Englöw – Han är spjutspetsen varje offensiv behöver. Inte bara en brutal målskytt utan även en grym pådrivare.

Eric Westlund - Eric är spelaren jag satt "out of place" för att få in honom i 5:an, men den säsongen han gjorde hos oss var han alldeles för bra för att inte platsa bland i 5:an. Han bar oss på egen hand många matcher den säsongen. Inte minst i sista omgången!

Tre höjdpunkter:

Kvalet mot Arvika 2016. Avslutet på den serien går till historien. Långbollen från ”Bengan” (Andreas Bengtsson), Emils dragning och sen jublet, magiskt! (Och sen ett antiklimax mot Lillån, men det är en annan historia)

USM-guldet 2010. Det gick inte att stoppa oss, det var meningen att vi skulle vinna då.

Säkrat kontrakt i sista omgången i Uppsala 2013. Eric Westlund kvitterar med bara sekunder kvar och sen ett nervöst väntade på resultatrapportering ifrån andra matcher, nerv på hög nivå.

Toni Walther

Målvakt:
Victor Sjöstedt - En målvakt som har förmågan att höja sig i de viktigaste matcherna och plocka fram det lilla extra för att hjälpa laget till seger.

Backar:
Marcus Pontusson - De flesta har väl sett "Dreggôls" teknik och speluppfattning. En spelare med bra driv framåt med boll och förmåga att alltid ha blicken uppe. På så vis en riktigt bra passningspelare och oftast målfarlig. En riktig vinnarskalle!

Andreas Bengtsson - En defensivt stark back som alltid gjorde det jobbigt för motståndarna. Underskattad offensivt, bra blick och skott!

Center:
Jesper Karlsson - En av Hibs bästa genom alla tider. Ett driv och vinnarmentalitet som är svår att slå. Lika smart offensivt som defensivt. Har det mesta en tvåvägscenter ska ha. Tyvärr toppar han väl utvisningsligan genom alla tider snart (skratt).

Forwards:
Marcus Hedlund - En spelare som har det mesta plus lite till. Underbar fart och driv både med och utan boll. Svår att hänga med i hörnen som back utan att bryta fotlederna på sig själv.

Emil Johansson - Emil är en fantastisk spelare, både att coacha och spela med. Vinnarskalle med fantastisk teknik och speluppfattning. Tänker oftast flera steg före alla andra. Kan verkligen innebandy och jag tror om han vill kan ha en riktigt bra tränarkarriär den dagen han lägger av om si sådär 15 år.

Tre höjdpunkter:

Självklart allsvenska kvalet mot Arvika 2016. Helt magiskt! Hoppas på något liknande i år.

Livets Ord borta 2013 när vi säkrar nytt division 1-kontrakt. Vi lyckas kvittera i slutet och förlorar sedan i sudden. Efter det fick vi sitta och vänta på att ett annat resultat skulle gå vägen vilket det gjorde.

Sen såklart lite själviskt alla hyllningar jag fått. Rekordmatchen 227 matcher, 300 matcher, sista matchen i div 1 mot Arvika då jag fick spela center och gjorde 1+1. Hyllningsmatchen med Richard Bjöörns tal och sen såklart vepan i taket i år.

Johan Carlsson

Målvakt
Victor Sjöstedt - Konkurrens finns från flera andra, men Victors kombination av grymma prestationer och lång tid i klubben avgör tills hans fördel. Kom upp som ung junior och tog tidigt ett stort ansvar. Var som allra bäst de säsonger som konkurrensen inom klubben som var störst.

Backar:
Toni Walther - Började 2010-talet som skadad och många trodde nog att han skulle lägga av efter någon säsong. Men när alla lämnade 2012 blev han kvar och blev stöttepelaren som det nya Hibs byggdes runt. Han åldrades som ett fint årgångsvin och lyckades förnya sig gång på gång.

Marcus Pontusson - Bästa backen i klubben under 2010-talet, ja kanske någonsin. Tredje mest poäng under 10-talet, och det som back. ”Mackan” var en nyckel till det blev allsvenskakval 2015 och 2016. Mixen av fysisk förmåga, spelsinne, teknik och framförallt en enorm vinnarskalle gör att ”Mackan” är gjuten i denna femma.

Center:
Jesper Karlsson - Har under båda sina två sejourer i klubben varit en av de bästa och viktigaste spelarna i klubben. Den unga stortalangen som bidrog till att Hibs och Hagfors hamnade på kartan under 10-talets första år via framgångarna på juniornivå. Nu den ärrade veteranen som leder det unga Hibs mot nya framgångar på seniornivå.

Forwards:
Albin Englöw - Den dödligaste innebandyspelaren som burit Hibs-tröjan. 127 mål på 84 matcher, och då ska man ha med sig allt gjordes som tonåring. Det är lätt att bara prata bra siffror om Albin. Men man ska inte glömma hans ledaregenskaper, som lagkapten förde han 92/93–kullen till tre Innebandyfester och lika många SM-medaljer.

Marcus Hedlund - Femmans förmodligen mest allrounde spelare. Kan ta vilken roll som helst i ett lag, och utföra det på hög nivå. Statistiken säger att han gjort flest poäng under decenniet. Statistiken visar dock inte hans betydelse i spelet utan boll och i box play. Bidrog enormt mycket till att det blev tre allsvenska kval under 10-talet.

Tre höjdpunkter:

14 mars 2010 – Landskrona
Vi har helt otippat tagit oss fram till final i USM och ställs mot storklubben FC Helsingborg. Ja ni vet hur det gick, vi vinner med 5-2 och Hagfors sätts på innebandykartan även på nationell nivå. Det jag minns främst är Richard Bjöörns tårar efter matchen, den enorma glädjen och den klassiska tomheten man känner efter matchen. Jag vill ta tillfället i akt och hylla en spelare som sällan nämns kring USM-guldet. Det var två enorma laginsatser, toppat med grymma individuella prestationer av främst Robin Axelsson, Jesper Karlsson och Albin Englöw, som gör att både semifinalen och finalen vinns. Men en spelare som borde få lite mer kredd för sin insats i finalen är Linus Bergström-Persson. Linus började matchen på bänken, men får hoppas in ganska tidigt och han fixar genom hårt jobb både utvisningen för FCH som leder till att vi gör 1-0 i PP och sedan en ny utvisning i slutet av matchen som gör att vi kan bolla av matchen. Linus Bergström-Persson – en ungsung hero från Landskrona.

24 mars 2013 – Uppsala
Det är sista omgången i division 1 södra Norrland. Vi måste ta minst en poäng i bortamatchen mot Livets Ord för att ha möjlighet att vara kvar i division 1. En bit i tredje perioden leder vi med 4-2, men Livets Ord vänder och leder 5-4 när det återstår en minut. Vi får PP, men tappar boll. Simon Björk är ensam kvar med tom bur bakom sig när två motståndare stormar fram. Men Björk gör sin livs viktigaste brytning. Bollen hamnar lite senare hos Eric Westlund som borrar in bollen i smurfhöjd vid bortre stolpen. Vi förlorar sedan i sudden och måste förlita oss på att Surahammar ska hålla undan för Västerås. Men då dör live-rapporteringen. Till slut får vi tag på Suras gamle tränare Stefan Lindgren och han bekräftar att Sura vann med 5-4 och vi får vara kvar i division 1. Tror jag aldrig varit så glad, inte ens vid den ovan nämnda SM-finalen. Dock blir jag fortfarande nervös när jag ser händelserapporteringen och man gång på gång påminns om hur nära det var.

20 mars 2016 – Hagfors
Under flera säsonger hade det byggts upp en speciell derbykänsla i matcherna mot Arvika och i mars 2016 kulminerar det i tre heta kvalmatcher. Arvika vann på hemmaplan och sedan kvitterade vi på hemmaplan. Dagen efter spelas match tre. Vi får jobba i underläge nästan hela matchen. Bjord kvitterar till 3-3 i början av tredje, men Arvika rycker igen. 18:31 kvitterar Hedlund till 5-5. Sedan händer oväntade, det magiska, det som inte bara händer på film. Arvika har frislag i offensiv zon med cirka tio sekunder kvar, men ”Bengan” bryter passningen och tar bollen. Jag andas ut, ”okej det blir sudden, vi kom ikapp och höll undan”. Men ”Bengan” tänkte lite annorlunda än mig. Han ser vänder sig uppåt och ser att Emil Johansson högt uppe i plan och drar iväg en långboll, och ja, resten är historia.

Richard Bjöörn

Målvakt:
Victor Sjöstedt - Victor Sjöstedt var vår förste målvakt under flera av dessa säsonger och tillhörde alltid de bättre målvakterna i serien. Han kändes ganska given för mej i detta lag, även om Robin Axelsson och Simon Bergström fanns med i tankarna är Victor nr 1 under 10-talet.

Backar:
Marcus Pontusson - Mest given i hela laget var Marcus Pontusson, vår klart bästa back och pådrivare med både hjärta och hjärna under denna period.

Toni Walther - Andra backplatsen tar legendaren Toni Walther som under hela denna period i vått och torrt gjort sitt under fanorna.

Center:
Jesper Karlsson - Jesper Karlsson är också given center i mitt lag. enorm kapacitet både offensivt och defensivt. Enda hotet i mitt lag för Jespers del var vår nuvarande lagkapten, Daniel Brokvist som gjort många mycket bra framträdanden på den positionen.

 

Forwards
Marcus Hedlund - Marcus Hedlund är också självskriven i mitt lag. Extremt lojal spelare med ett tempo som få. Ligger ofta bakom spelvändningar som resulterar  i mål framåt.

Anders Skoog - Andra forwardsplatsen var mycket knivig. Anders Skoog, Daniel Bjord, Emil Johansson, Albin Englöv, David Endl...... Många som betytt mycket för laget. I slutändan hade jag helst delat på platsen mellan brödraparet från Filipstad, men till slut får Anders Skoog platsen. han har haft stor del i våra framgångar de senaste åren, då vi är ett topplag och inte kämpar för nytt kontrakt.

Tre höjdpunkter:

Utan någon som helst tvekan är vårt SM -guld i Landskrona med vårt dåvarande pojklag födda 1993 min starkaste upplevelse under 10 -talet. Jag minns förberedelserna inför resan, då flera oroliga föräldrar till spelarna hörde av sig till mig att vi inte ordnat boende ännu, då alla andra lag var klara och vandrarhem mm började bli fullbelagda. Jag meddelade då, med stolthet, att mina spelare skulle bo på Grand Hotell i helsingborg och inte på vandrarhem. Jag minns också tydligt hur tårarna föll från mina ögon, när guldet var bärgat. En av mitt livs stoltaste ögonblick.

Denna händelse har nog de flesta med: Seger i avgörande semifinalen - play off mot Arvika - i kvalet till Allsvenskan, när Emil Johansson iskallt avgör tredje matchen på hemmaplan. Tror aldrig jag skrikit så högt under en match tidigare och då är jag sällan tyst.

Sista omgången i division ett 2013 och vi möter Livets Ord från Uppsala på bortaplan och kvitterar i slutsekunderna. Får sedan avvakta på att andra resultat dessutom ska gå vår väg, vilket de gör och vi håller oss kvar i serien. Jag var då så lättat så glädjen infann sig först några dagar efteråt.

 

Ledare:
Niclas Andersson, huvudtränare
Simon Larsson, assisterande tränare
Stefan Enström, sjukvårdare/massör
Leif Källberg, materialförvaltare

HUVUDSPONSORER

HK_L_box_cc

unihoc 

hemgarden_logo (2)

 


guldfemman_logo_rgb_pos


Instagram

Postadress:
Hagfors IBS - Innebandy
Kansli, Storgatan 6B
68331 Hagfors

Besöksadress:
Storgatan 6B
68331 Hagfors

Kontakt:
Tel: 0563540114
E-post: This is a mailto link

Se all info