Ny målvakt klar för Hibs

10 OKT 2019 14:35
Ersätter skadade Robin Axelsson
  • Uppdaterad: 09 OKT 2019 23:12

I de två senaste matcherna har Robin Axelsson saknats i A-lagets matchtrupp p.g.a. skada. Tyvärr visar det sig nu att Robin kommer vara borta en längre period och till följd av det har sportgruppen agerat och fick igår klart med att Emil Sonesson ansluter till Hibs på dubbellicens från Karlstad IBF Ungdom.

Robin fick problem med en underkroppsskada efter Kallsta Open och slog sedan upp skadan igen under uppvärmningen i seriepremiären mot Floda IBK. Efter undersökningar så visade det sig att han kommer vara borta i 7-8 veckor.

Sportgruppen tog då kontakt med Karlstad IBF angående att få med Emil Sonesson på dubbellicens från deras division 2-lag, Karlstad IBF Ungdom. Karlstad var positiva till det och under de senaste dagarna har alla parter kommit överens ett upplägg som alla känner blir bra.

Emil är född 2001 och spelar i Karlstad IBF Ungdom i division 2 och JAS, vilket han även gjorde under förra säsongen. Moderklubben är dock Skattkärrs IK, som han tillhörde fram till och med sommaren 2018 då han bytte över Karlstad. Han fanns med i P01-Värmlandslaget som tog brons vid SDF-SM 2018. I det laget spelade även hans nya lagkamrater Johan Jonasson, Mikael Danielsson och Jacob Karlsson.

Emil Sonesson. Foto: Hagfors IBS

Emil är tillgänglig för spel redan till helgen och kommer finns med i matchtruppen som möter Romelanda UF på söndag. Upplägget i övrigt är att Emil är med på dubbellicens med Hibs fram till och med juluppehållet och kommer under tiden förstås även spela med JAS-laget och division 2-laget i Karlstad Ungdom.

Vi har fått en pratstund med Emil kring dubbellicensen och lite annat.

Först och främst välkommen till Hagfors IBS!
Tack så mycket!

Hur gick tankarna när du du fick frågan och vad avgjorde när du bestämde dig för att tacka ja?
När jag fick frågan blev jag glad och jag tycker att de kul att Hagfors IBS vill ha en dubbellicens med mig. Jag kände när jag fick frågan att det här är en väldigt bra chans för mig att utvecklas och få lite matcher i högre divisioner. Jag tycker även det kommer bli kul att möta nya motstånd som man inte stött på innan som lagen från Göteborgs-området och Skövde.

Vad tror du skillnaderna kommer vara från JAS och division 2?
Jag tror att skillnaderna kommer vara att de går fortare i spelet och det sker mindre misstag på planen än i JAS och division 2. Samt att de kommer bli en omställning med långa bortamatcher vilket kommer ge en helt annan upplevelse. Som t.ex i ettan är dom längsta bortamatcherna till Göteborg och Skövde medans i tvåan och JASär Hagfors bland dem längre bortamatcherna som nu blir mina hemmamatcher i ettan.

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?
Jag skulle beskriva mig själv som en aktiv målvakt som gillar att attackera skytten. Som även har bra grunder att stå på. Jag har även blivit bättre på att styra mina utespelare nu när jag kommit upp och spelat seniorspel.

Hur bra koll har du haft på Hibs A-lag i år och förra säsongen?
Jag har haft ganska bra koll på ettan då det är roligt att se hur det går för dem värmländska lagen. Men jag har framförallt haft koll på Hibs då jag känner några spelare som fått chansen i A-laget nu. Som jag känner sedan spel i bland annat pojklag, läger och distriktslag. Så det känns kul att få chansen att spela med dem igen.

Fredrik Eriksson i sportgruppen om Emil:
- Givetvis är det riktigt tråkigt att Robin är skadad och vi hoppas förstås att hans rehab går bra och att han kan spela snart igen. Men samtidigt vi är riktigt nöjda med att vi får in en så bra ersättare som Emil. Emil är en riktig duktig och lovande målvakt som vi förstås haft koll på de senaste säsongerna då han mött våra juniorlag. Tillsammans med Liam så har vi nu två unga och duktiga målvakter som kommer få tävla om speltiden, vilket kommer gynna bådas utveckling.

- Sedan vill vi framföra ett stort tack till Karlstad IBF som varit väldigt samarbetsvilliga och öppna för att hitta en lösning när vi ställde frågan om dubbellicensen, avslutar Fredrik Eriksson.