Hoppa till sidans innehåll

Niclas Andersson återvänder till Hibs

19 MAR 2021 14:05
" - Jag är visserligen från Karlskoga och startade min innebandyresa där, men det här känns ändå som att komma hem."
  • Uppdaterad: 19 MAR 2021 10:57

Hagfors IBS kan idag meddela att Niclas Andersson, 32, är klar som ny huvudtränare för klubbens A- och JAS-lag. Niclas återvänder därmed till klubben efter fyra säsonger i andra föreningar.

Niclas Andersson är inget obekant namn för innebandypubliken i Hagfors. 2013 blev tillträddade han uppdraget som huvudtränare för Hibs A- och JAS-lag och fanns kvar på de posterna fram till och med april 2017. Därefter har han verkat i Hagfors IF Uddeholm under två säsonger i olika roller, bl.a. som ansvarig för JAS-laget under säsongen 2017/18. Sedan 2013 har han också arbetat om instruktör på Hagfors Innebandygymnasium.

Under sin första sejour ledde Niclas A-laget till två allsvenska kval och det i senare av dom, säsongen 2015/16, uppnådde Hibs sin största framgång när man tog sig till kvalfinalen mot Lillån. Men tyvärr blev det förlust där. Utöver detta vann Hibs sitt första och hittills enda DM-guld på seniorsidan under Niclas ledning i september 2014. Även på juniorsidan blev det framgångar med bland annat en JAS-kvartsfinal 2014 och en åttondelsfinal året efter, samt en kvartsfinal i USM 2013.

Niclas kommer närmast från uppdraget som huvudtränare för Skoghalls IBK i herrar division 1 och har såleddes mött Hibs under säsongen 2019/20 och skulle även ha gjort det under årets säsong om inte säsongen ställts in. Förra säsongen slutade Skoghall på en andraplats i serien, placeringen före Hibs, och skulle därmed fått kvala, men covid-19 kom ivägen även då.

Vi har fått en pratstund med den nygamle tränaren.

Varmt välkommen tillbaka till Hibs! Hur kändes det att få sätta på sig kläder med Hibs-märket igen?
- Tusen tack! Jag är visserligen från Karlskoga och startade min innebandyresa där, men det här känns ändå som att komma hem. Det är ju faktiskt även relativt få tränare förunnat att kunna jobba flera sejourer i samma lag. Att man dessutom känner så starkt för Hibs som man gör och vet vilken grym organisation man kommer till, gör att man längtar ÄNNU mer tills nästa säsong drar igång.

Du har ju kunnat följa Hibs från rätt så nära håll de senaste säsongerna med tanke på jobbet på innebandygymnasiet och genom att du varit tränare för Skoghall. Hur lyder ditt omdöme rörande Hibs rörande de senaste säsongerna?
- Stundtals lite väl djupa dalar, men framförallt imponerande höga toppar. Nu blev det ju inga kval där de bästa lagen kunde mäta krafterna, men Hibs har under de två senaste säsongerna ändå definitivt varit ett av lagen man förberett sig på att möta i ett playoff. Att man säsongen dessförinnan skakade om Lockerud ordentligt, visar också vilken högstanivå man besitter. Det jag tycker är allra mest spännande, är att man lyckats göra det här samtidigt som man slussat in ett tiotal nya unga killar från innebandygymnasiet. Det ska bli skitkul att komma in och se hur långt kommande säsong kan bära.

Under tiden i Skoghall hann du möta Hibs två gånger och kampen mellan dig och Thomas slutade 1-1, hur minns du de båda matcherna?
- Den första fighten, nere på Hammarö, minns jag som en jämn, svängig och rätt så härlig batalj. Liam storspelar och jag vill minnas att kedjan med Berra, Space och Lucas gör en jävligt fin match. I returen uppe i Hagfors spetsade vi till det lite och fick till en väldigt bra taktisk träff. Vi ledde med 5-0 och spelade näst intill felfritt i 45 minuter. Sen svävade vi nog tyvärr iväg lite och släppte in ett par billiga mål, men spelmässigt kändes den segern ganska klar. En vinst var, ja. Det är väl så det ska vara när de värmländska lagen slåss om playoff-platserna. Det kan nog säkert bli lika jämnt i vinter.

Du har ju fyra säsonger bakom dig i Hibs, men det har ju gått fyra år sedan den senaste matchen. Vilka likheter och skillnader skulle du säga finns mellan Niclas anno 2017 och Niclas idag?
- Svårt att själv bedöma helt objektivt. Men jag är nog kanske lite… Behagligare? Jag tror dels att jag blivit bättre på att få fram mitt budskap nu. Och dels känner jag mig tryggare i när jag ska kompromissa och inte. Både innanför och utanför sargen. Just säsongen 16-17 var dessutom ett jävla haveri. Både för mig som tränare och för oss i Hibs, som ju höll på att åka ur. Men jag tror att det var ett nyttigt haveri. Både jag och spelarna fick nyttiga erfarenheter, samtidigt som klubben tog chansen att se sig i spegeln och börja bygga något bra på en ny generation unga spelare.

Om vi lyfter blicken mot framtiden. Vad har du för tankar och känsla inför den kommande säsongen?
- Det ska bli enormt kul! Jag ser en serie framför mig med samma topplag som i vintras. Vi kommer slåss med flera andra värmländska lag, med Lockerud och säkert med någon uppstickare från den södra delen av serien. Till sist kommer det äntligen kunna kulminera i ett playoff inför fulla läktare. Ett playoff som många av oss kommer gå över lik för att få uppleva och vinna! Så ser min målbild ut.

Hur tycker du lagbygget ser ut inför nästa säsong?
Jag har inte hunnit involvera mig så mycket, men vet att det inte heller krävs när Hibs sportgrupp gör ett så jävla bra jobb varje vår. Jag tycker det ser riktigt bra ut att flera viktiga spelare redan nu är kontrakterade även över kommande säsong. För det viktigaste är att vi kan behålla så stor del som möjligt av truppen och kulturen som finns just nu. Vi kommer aldrig kunna konkurrera under silly season genom att värva i samma omfattning som Karlstad och Skoghall, med den geografiska fördel de har. Hagfors styrka är samarbetet med innebandygymnasiet och att vi varje år får UPP talanger. Skulle det sedan rasa in något exotiskt nyförvärv, ser jag det mer som en bonus.

Än så länge har det bara presenterats en ny spelare i A-laget, Noel Michelsson. Det kanske inte är en spelare som alla har koll på, men du följer honom dagligen på gymnasiet. Hur skulle du beskriva Noel och vad kan man förvänta sig av honom under debutåret i A-laget?
- I Noel får vi in en trygg, noggrann och ambitiös kille. Han är atletisk och har bra räckvidd. På den här nivån kommer Noel få chansen att utveckla sitt beslutsfattande och vässa sitt passningsspel ännu mer. När han väl tagit det klivet, kommer vi runt honom nog kunna likna honom lite vid Erik Toivanen.

För personer som följer Hibs, på vilket sätt kommer det märkas att det numera är Niclas Andersson som är huvudtränare?
- Det viktigaste för mig att påpeka, är att det finns väldigt mycket i Hibs grundspel som är bra och som ska förvaltas! I takt med att flera unga spelare blir äldre, kommer vi förhoppningsvis kunna utveckla hur vi väljer försvarsspel. Dessutom tror jag på att det är viktigt att kunna kombinera ett så bra omställningsspel med lite tryggare långa anfall.
Jag har en förhoppning om att vi ska kunna minimera antalet djupa dippar och bli lite jämnare i spelet.

Avslutningsvis, vilka två lag kommer få lyfta de mindre fagra guldbucklorna i Gävle i april?
- (skratt) Ja du… VILL lagen ens vinna den där pokalen? Skämt å sido. Är det inte Endres år i år? De har en unik hemmaplansfördel och borde ha ett fint självförtroende även i en final, egentligen oavsett vilka de möter. De har redan slagit lag som Thorengruppen, Mora och Täby i serien. Visst är Thoren favoriter, men hade jag satsat pengar på det, hade jag nog spelat på Endre!

- På herrsidan ger sig Storvreta väldigt bra förutsättningar, genom ett så genomarbetat grundspel. Det känns som att det ska ge ett tillräckligt stort försprång på både Kalmarsunds projekt och Falun och deras generationsväxling.
Samtidigt är det en enda final, där allt kan hända. Och jag personligen älskar det momentet. Just momentet att man premieras för förmågan att kunna plocka fram som absolut mest när det gäller att vara som absolut bäst. Fan. Det är ju den bubblan man själv vill kliva in i om ett år!

Fredrik Eriksson i sportgruppen om att Niclas Andersson återvänder och åter är huvudtränare för både A-laget och JAS-laget.
- Det känns riktigt roligt att få tillbaka Niclas i vår verksamhet. Han hade fina framgångar hos oss under sin första sejour där han på två säsonger tog ett ungt och ej samspelt lag från nedflyttningsstrid till bara några matcher från spel i Allsvenskan. Nu är läget lite annorlunda, nu är laget mer samspelt och målet ett annat från början, men det tror jag kommer passa Niclas än bättre. Jag vet få tränare som älskar att just vinna så mycket som Niclas, så jag är övertygad om målbilden som klubben och spelargruppen har kommer funka riktigt bra tillsammans med Niclas och hans ledar- och tränarskap.

- Som tränare får vi som sagt en person som älskar att vinna matcher och även verkligen att anta utmaningar. Hans dedikation till sitt uppdrag är enorm och det som Niclas inte kommer veta om våra motståndare kommer inte vara värt att veta. Sedan känns det också fantastiskt bra att vårt samarbete med innebandygymnasiet fortsätter. Det är en ynnest för oss som förening att kunna få tillgång till tränare som Niclas och Thomas Eriksson, det skapar en riktigt bra grund för oss som förening. Sedan har givetvis också innebandygymnasium nytta av oss som förening också, och den symbiosen är oerhört viktig.

Hur ser det ut med övriga ledarstaben?
- Vårt mål är att i övrigt behålla ledarstaben från förra säsongen. Diskussioner pågår med allihopa och vi har en positiv känsla än så länge, svarar Eriksson.

Ledare:
Niclas Andersson, huvudtränare
Simon Larsson, assisterande tränare
Stefan Enström, sjukvårdare/massör
Leif Källberg, materialförvaltare

HUVUDSPONSORER

HK_L_box_cc

unihoc 

hemgarden_logo (2)

 


guldfemman_logo_rgb_pos


Instagram

Postadress:
Hagfors IBS - Innebandy
Kansli, Storgatan 6B
68331 Hagfors

Besöksadress:
Storgatan 6B
68331 Hagfors

Kontakt:
Tel: 0563540114
E-post: This is a mailto link

Se all info