Henrik Østerås och Dennis Larsson flyttas upp till A-laget

31 MAR 2020 15:47
Tar steget upp från JAS och Edebäck
  • Uppdaterad: 31 MAR 2020 15:47

Hagfors IBS fortsätter att fylla på sin A-lagstrupp inför den kommande säsongen. Efter att ha förlängt kontrakten med några spelare och värvat in Marcus Öhlin och Filip Nilsson så meddelar sportgruppen idag att de båda norska U19-landslagspelarna Henrik Østerås och Dennis Larsen flyttas upp i A-truppen.
- Båda två har visat under säsongen i juniorallsvenskan och med Edebäck i division 3 att de är redo att ta steget upp, säger Thomas Eriksson, huvudtränare Hagfors IBS A-lag.

Henrik Østerås och Dennis Larsen. Foto: Hagfors IBS

Henrik Østerås och Dennis Larsen är båda två födda 2002 och kommer ursprungligen från Sarpsborg i Norge. Det var även där som de började spela innebandy i Sarpsborgs IBK. 2018 sökte de till och kom in på Hagfors Innebandygymnasium och nu inför sitt sista år på skolan så plockas de upp till Hagfors IBS A-trupp efter att under den gångna säsongen spelat i klubbens lag i juniorallsvenskan och med Edebäck IBF i division 3.

- Båda har visat under säsongen att de är redo att ta steget upp till A-truppen sett insatser på planen och under träningar. I Henrik får vi upp en teknisk forward som vågar göra skillnad och vill avgöra med en dribbling en passning. Henrik har utvecklats mycket under året, framförallt fysiskt. Dennis är en back som har hög lägsta nivå. Kan kombinera fysiskt spel vid sargerna med en avgörande passning ett hårt dragskott, säger Thomas Eriksson, huvudtränare för Hagfors IBS A-lag och instruktör vid Hagfors Innebandygymnasium.

Under säsongen har Österås och Larsen som sagt varvat spel i juniorallsvenskan med spel i Edebäck IBF i division 3. Säsongen slutade med att Edebäck via en säkrad kvalplats flyttades upp till division 2.
- För egen del så hade jag kanske velat ha ut lite mer av säsongen som var från min sida. Men samtidigt så vart jag väldigt sjuk i början av säsongen och missade drygt en månad av träning och matcher. Men annars lagmässigt är jag nöjd, vi hade som mål att gå upp i division 2 med Edebäck och det gjorde vi, även om det blev på ett lite annorlunda vis än vad vi hade förväntat oss, säger Henrik Østerås.
- För min egen del tycker jag att det har gått bra, det känns som att jag har haft en jämn nivå under hela säsongen. För JAS-lagets del började vi ganska bra men så kom vi in i en svacka som gjorde att våra chanser för playoff försvann, men vi bevisade flera gånger under säsongen att vi hade skickligheten i laget för att ta en playoff plats, men med lite otur gick det tyvärr inte vår väg. För Edebäcks del tycker jag att det gick riktigt bra, vi klarade vårt mål och det var ju å gå upp till division 2, även fast vi inte gick upp via ett kval pga omständigheterna som är nu så tycker jag att vi är värda det eftersom att vi har visat under hela säsongen att våran högsta nivå hör hemma i division 2, säger Larsen.

Men istället för spel i division 2 med Edebäck så väntar nu alltså spel i division 1 med Hibs.
- Det är såklart jättekul att bli uppflyttad till A-truppen och få något tillbaka för all tid man lägger ner på innebandyn. Det kommer så klart bli en utmaning i division 1 när man måste ta snabbare beslut och att man möter bättre spelare än vad man har gjort tidigare, säger Larsen.
- Det kändes såklart jättekul att beskedet. Det är ett tecken på att man har gjort någonting bra och att man har utvecklats som innebandyspelare. Den största skillnaden tror jag framför allt kommer vara att det går betydligt snabbare i division 1. Spelarna man möter är bättre på det mesta så det kommer att krävas mer av mig som innebandyspelare, säger Østerås.

Dock är inte spel i division 1 det enda målet som finns med den kommande säsongen. Under vintern har Österås och Larsen deltagit på flera samlingar med det norska U19-landslaget och i maj 2021 avgörs U19-VM i Tjeckien.
- Jag känner att jag har en god chans att komma med, jag har inte så bra koll på vart jag står men hoppas på det bästa, säger Larsen.
- Det hade så klart varit kul att spela U19-VM med Norge men inget jag tänker så mycket på. Jag kommer bara fortsätta träna och jobba hårt så får vi se om jag kommer med eller inte, säger Østerås.

För dom som inte har superkoll på er som innebandyspelare, beskriv er själva.
- Jag är väl lite mer av en passningsspelare som hellre lägger den avgörande passningen än tar det avgörande skottet, säger Østerås.
- Jag är en back som försöker bidra så mycket som möjligt offensivt som defensivt, säger Larsen.

Efter att ha spelat i samma lag i både Sarpsborg, Hibs och Edebäck så känner ni varandra väl. Hur skulle ni beskriva varandra som person och innebandyspelare?
- Som innebandyspelare tycker jag att Dennis är en väldigt säker back med ett bra skott. Han tog väldigt stora kliv den gångna säsongen i sin utveckling, speciellt med Edebäck. Som person och även en av mina närmsta vänner så skulle jag säga att Dennis är väldigt lojal och ställer alltid upp, oavsett vad, säger Østerås.
- Henrik är en teknisk forward som är bra på att hitta sina lagkamrater, och han kan även kliva in och avgöra en match på egenhand. Som person är han rolig att umgås med och en väldigt bra vän, säger Larsen.

Klara spelare för A-laget:
Sebastian Werner-Koning - 20/21
David Andersson - 20/21