Filip Nilsson återvänder till Hagfors IBS

30 MAR 2020 08:02
Efter fyra år i Arvika, Mora och Karlstad vänder han "hem"
  • Uppdaterad: 29 MAR 2020 23:47

Efter att i onsdags presenterat Marcus Öhlin som säsongens första värvning kan Hagfors IBS meddela att Filip Nilsson, 22, lämnar Karlstad IBF och Arvika IBF för att återvända hem till Hagfors IBS, klubben han lämnade 2016.
- Det känns riktigt gôtt att komma hem, säger Filip Nilsson.

Filip Nilsson. Foto: Hagfors IBS

Filip Nilsson, som spelat både center och forward under karriären, har under den gångna säsongen tillhört Karlstad IBF i Allsvenskan men har också haft en så kallad dubbellicens till Arvika IBF i division 1. Under säsongen blev det 15 matcher i Allsvenskan och åtta i division 1. Men till den kommande säsongen blir det inte spel i någon av de båda klubbarna, utan istället blir Hagfors IBS ny klubbadress.
- Från första samtal har jag haft en bra känsla. Tror det är helheten som avgjorde, där det ska bli riktigt spännande att få ha Thomas som ledare i ett klubblag. Har ju haft honom på innebandygymnasiet där jag bara har positiva saker att säga om honom. Tror det kan bli ännu ett lyft i utvecklingen för min egen del. Sen blir det lite som att komma ”hem” igen. Har ju vart i klubben tidigare så vet vilket engagemang det är runtomkring allt. Klubben strävar efter att nå kval till allsvenskan så hoppas givetvis att kunna vara med och bidra till det, säger Filip Nilsson.

Nilsson var hett eftertraktad och tackade nej till både Nilsby IK och Karlstad IBF Ungdom, som även de spelar i division 1 som Hagfors IBS. Efter en säsong som han själv ser som en misslyckad sådan ser Nilsson verkligen framemot den kommande.
- För min egen del hoppas jag kunna bidra med poäng framåt och ett hårt jobb över hela banan. Vi har ett starkt lag på pappret så tror och hoppas vi kommer gå till kval där allt kan hända.

Under säsongens om gått har du spelat med både Karlstad IBF i Allsvenskan och Arvika IBF i ettan, hur ser du på säsongen i stort?
- Om man ser till helheten för min egen del så har det varit en skitsäsong. Började den i Karlstad men fick aldrig riktigt chansen ifrån start. Och det fortsatte även in i säsongen så tillslut blev det aktuellt med en dubbellicens till just Arvika där jag alltid vart välkommen tillbaka. Där och då var speltid det viktigaste för att hitta tillbaka till matchtempot och självförtroendet igen som jag hade tappat. Fick efter det någon hel match i Karlstad på backplats som inte är min vanliga position då vi hade en del skador. Men återigen aldrig riktigt chansen som forward efter det.
- Om vi ser till Arvikas del så blev det ett snöpligt slut. Vi började säsongen överraskande bra som många på förhand inte trodde. Sen hände något efter jul där vi åkte på sex raka förluster. Alldeles för många poängtapp som blev kännbart mot slutet där varje poäng blev livsviktig. Tyvärr så räckte det inte, så en väldigt tung besvikelse givetvis då Arvika har betytt enormt mycket för min utveckling de senaste åren. De hör hemma i ettan.

Du har ju spelat tre säsonger i Hibs, men lämnade 2016. Vad skulle du säga skiljer Filip Nilsson årgång 2016 och 2020?
- Största skillnaden är väl att jag blivit en etablerad division 1-spelare. Tar bättre beslut, värderar lägena bättre, och framförallt blivit mer fysisk stark och orkar stå emot. Det har gjort att det blivit mer framgång för mig. Sen finns alltid förbättringar som jag hoppas få här i Hibs.

Du blir ju inte ensam att anslutna från Arvika till Hibs utan Marcus Öhlin är ju redan klar för Hibs. Hur skulle du beskriva Marcus?
- Marcus är en spelare som man älskar att ha både i laget och utanför, men jobbig att möta som motståndare. En defensiv, snabb, hårt jobbande back som man alltid vet vad man får ut av. Han har också denna säsong tagit stora kliv i offensiven som jag tror han kan fortsätta bygga vidare på nu när han kommer till Hibs!

En annan spelare du har bra koll är din barndomskamrat Lucas Söderström, vad säger du om hans säsong i år och hoppas du att ni placeras i samma kedja till hösten?
- Det stämmer. Lucas har haft en fantastisk säsong i år. Annat kan man inte säga när han slagit personligt rekord i antalet poäng på en säsong. Det är där han ska bidra och han gör det riktigt bra. Tagit stora kliv i utvecklingen de senaste åren. Givetvis hoppas jag att vi får chansen ihop och visa vad vi kan. Vi spelade ihop hela barndomen och vi fungerade bra tillsammans.

När Nilsson var junior så tillhörde han som sagt Hibs under tre säsonger och hann då även med 39 matcher i A-laget. Med andra ord har Hibs bra koll på spelaren de får in i laget.
- Ja vi har förstås bra koll på Filip både som spelare och person. Vi är mycket nöjda över att Filip i konkurrens med flera andra division 1-klubbar har valt att skriva på för oss. Inte bara för att vi får in en mycket duktig innebandyspelare, utan också för att en av bygdens spelare återvänder hem. Rent innebandymässigt kommer Filip främst förstärka vår offensiv med bland annat sitt farliga skott. Sedan kommer han passa bra i vårt sätt att spela med sin löpstyrka och fysik, Filip vill spela en fartfylld innebandy och det är det vi vill också, säger Fredrik Eriksson i Hibs sportgrupp.

Kontraktet är skrivet på ett år och Hagfors IBS har nu 14 spelare under kontrakt för den kommande säsongen.

Spelare med kontrakt:

Sebastian Werner-Koning - 20/21