David Endl återvänder till Hagfors IBS

27 APR 2020 13:48
Åter i klubben efter tre säsonger i Filipstad
  • Skapad: 27 APR 2020 13:48

Hagfors IBS har tidigare under våren presenterat starka värvningar i form av Marcus Öhlin och Filip Nilsson. Idag kan klubben meddela att de gjort klart med en än mer värvning i form av poängkungen David Endl, 27, från Filipstad IBK.
- Jag vill verkligen nå ett kval med Hibs igen, säger David Endl.

David Endl och Fredrik Eriksson. Foto: Hagfors IBS

David Endl har under de tre senaste säsongerna tillhört Filipstad IBK och har gjort 178 poäng i division 2 och division 1. Så sent som 2018/19 vann han poängligan i division 1 trots att Filipstad åkte ur serien. Men nu har han bestämt sig för att återvända till Hagfors IBS, klubben han tillhörde mellan 2010-2011 och 2014-2017.
- Hagfors är en väldigt bra och välskött förening, med många eldsjälar. Jag har alltid trivts bra i föreningen när jag har varit där och spelat. Jag tror att jag som människa behöver göra ett ”sista” utsvävande i min karriär. Sen vill jag verkligen nå ett kval med Hibs igen, säger David Endl.

Under Endls första sejour i Hibs, säsongen 2010/11, så hade Thomas Eriksson som tränare i både A-laget och JAS-laget. Nu blir det ett återstående för de båda, då Eriksson är huvudtränare för Hibs.
-Jag minns Thomas som en tränare som är väldigt bra på att utveckla spelare. Han har ett driv och en kunskap som ska bli kul att ta del av.

Endls andra sejour i klubben innehåll bland annat två allsvenska kval 2015 och 2016. Då föll man mot Västerås och Lillån. För Endl är det ingen tvekan om vad som är fokus inför den kommande säsongen.
- Jag tror att vi kommer ha riktigt bra möjligheter att göra en fin säsong och nå ett kval sett till hur truppen ser ut.

Mellan 2014 och 2017 spelade du och Daniel Bjord i samma kedja så gott som alla matcher och var en av Hibs med farliga offensiva duos. Vad var/är det som funkade/funkar så bra mellan er?
- Bjord och jag har haft kemi ända sen vi var små, varje dag när vi slutade skolan stod vi på Radhusgatan och lirade landbandy. Mycket spel tillsammans genom åren har gjort att vi har en fin kemi.

Du har ju spelat med flera i truppen tidigare, men några av de yngre har du inte spelat med. När du sett Hibs senaste säsongerna, är någon av de yngre som du stuckit ut lite extra?
- Jag tycker Lucas Söderström är intressant, han har fin teknik och bra blick.

Avslutningsvis, ett mål från en omöjlig vinkel eller smörpass genom ett uppställt försvar till en lagkamrat som gör mål, vad väljer du?
-Det är ett svårt val, men det är inte mycket som slår en krosspassning!

Efter att tidigare fått in Marcus Öhlin och Filip Nilsson i truppen och förlängt med stora delar av den gångna säsongens trupp så ser Hibs Endl som den sista pusselbiten i truppbygget.
- Vi har jobbat hårt för att få tillbaka ”Dava” och är jätteglada att han återigen dragit på sig vår röda tröja. ”Davas” meriter och kunnande talar för sig själva, vi får in en av seriens allra bästa forwards och det kommer förstås höja kvalitén och nivån på vårt lag. Sedan känns det bra att han varit hos oss tidigare och även haft Thomas, det kommer förenkla processen inför och i början av säsongen, han känner till vårt sätt spela och vi har bra koll på honom, säger Fredrik Eriksson i Hibs sportgrupp.

Totalt sett har Hibs nu 21 spelare under kontrakt och meddelar att nu är butiken stängd vad gäller spelare utifrån.
- Ja nu vi fått det som vi ville ha in utifrån. Vi har fått en utespelare per lagdel som alla höjer nivån på laget och därutöver har vi fått behålla nästan hela stommen, sedan får vi en extra ”värvning” i Marcus Hedlund som är på väg tillbaka efter sin knäskada. Vi står starkt rustade inför den kommande säsongen och kommer ha goda möjligheter att först nå kvalet och sedan där ge en rejäl utmaning till de övriga tre lagen, kommenterar Eriksson.

Kontraktet mellan Hibs och David Endl är skrivet på ett år.

Spelare under kontrakt inför den kommande säsongen:
Sebastian Werner-Koning - 20/21
David Andersson - 20/21