Liam Andersson blir kvar i Hibs

11 FEB 2020 15:08
" - Eftersom jag trivts så bra i Hibs sen jag kom till Hagfors så är det självklart att man stannar"
  • Skapad: 11 FEB 2020 15:08

Inför årets säsong plockades Liam Andersson, 18, upp i A-truppen för att utgöra målvaktsduo med Robin Axelsson. För några veckor skrev Robin på ett nytt kontrakt och nu har även Liam bestämt sig för att stanna kvar i Hibs.

Liam kom till Hibs 2017 då han lämnade moderklubben BKI Sunnanå och efter två säsonger i juniorlagen samt spel med Edebäck IBF så blev han en del av truppen inför året säsong. Tanken var då att han skulle konkurrera med Robin Axelsson om speltiden och börja etablera sig i division 1.

Richard Bjöörn, ordförande Hagfors IBS, och Liam Andersson. Foto: Hagfors IBS

Men planen fick kastas om när Robin blev skadad på uppvärmningen inför seriepremiären och blev borta nästa hela hösten. Men Liam axlade en utmaningen på ett övertygande sätt och tillsammans med inlånade Emil Sonesson såg han till att Hibs fick en bra höst och låg med i toppen av serien.

Du är mitt uppe i din första säsong i division 1. Hur har omställningen varit från division 3 och JAS?
- Största omställningen har varit tempot i spelet samt att det är mycket vassare skyttar jämfört med division 3 och JAS.

Debuten kom lite oplanerat i seriepremiären mot Floda när Robin blev skadad på uppvärmningen. Hur gick tankarna när du fick beskedet att du skulle stå?
- Först och främst blev jag chockad samt lite nervös eftersom Robin klev av i slutet av uppvärmningen. Men jag hade haft en bra uppvärmning så det kändes bra inför matchen.

Du tar studenten i sommar och har nu bestämt dig för att stanna kvar i klubben. Vad var det som avgjorde när du tog beslutet?
- Eftersom jag trivts så bra i Hibs sen jag kom till Hagfors så är det självklart att man stannar, sen så är det en go känsla i laget som även gör att det blir ännu roligare att gå ner och träna.

Hur skulle du beskriva relationen mellan dig och Robin, ni är både kollegor och konkurrenter.
- Min och Robins relation som kollegor och konkurrenter går nog inte och få bättre eftersom vi jobbar som ett team och försöker alltid hjälpa/pusha varandra. Sedann så har man aldrig någon tråkig stund med Robin.

Fem matcher återstår av seriespelet i A-laget, vilken plats tror du ni hamnar på och vilka lag går vidare till kval?
- Jag tror vi kniper andraplatsen och sedan Skoghall på tredje samt Kumla på fjärdeplatsen. Lerum vinner serien.

Avslutningsvis, en snygg räddning i ett avgörande läge eller en assist till ett avgörande mål för egna laget?
- (skratt) Var inte riktigt det lättaste att välja mellan men måste nog säga assisten då.

Fredrik Eriksson i sportgruppen om att Liam blir kvar:
- Det känns förstås otroligt skönt att ha klart med både Liam och Robin. De två utgör ett av om inte seriens bästa målvaktspar skulle jag påstå. Ser man till Liam så fick han ta ett stort ansvar under hösten när Robin blev skadad men axlade det på ett mycket bra sätt och visade att han klarar av att spela i division 1. Eftersom han bara är 18 år och mycket ambitiös så är vi övertygade om att han kommer fortsätta utvecklas under de kommande säsongerna, säger Fredrik Eriksson i Hibs sportgrupp.