Landslagsspelare återvänder till Hibs

07 AUG 2018 15:11
" - Vill säga att årets trupp ser bättre ut än förra året."
  • Skapad: 07 AUG 2018 15:11

I våras bestämde sig Håkon Bråten Groth, 18, för att återvända hem till Norge och Sarpsborgs IBK i samband med att hon tog studenten. Men efter att han kommit in på Karlstad Universitet så har han bestämt sig för att återvända till Hibs och har skrivit på ett kontrakt på 1+1 år.

Håkon Bråten Groth. Foto: Hagfors IBS

Håkon har tillhört Hibs de tre senaste säsongerna i samband med att han gick på innebandygymnasiet. Efter att ha spelat med Edebäck i division 2 under 2016/17 så fick han en plats i A-truppen under förra säsongen. Under hela säsongen var han helt ordinarie i matchtruppen och var en viktig pusselbit i lagbygget när ett nytt kontrakt i division 1 säkrades.

Under förra säsongen deltog han också på flera läger med det norska A-landslaget och ska nu i augusti och september delta på två nya läger när landslaget förbereder sig på VM i Prag i december. Våren 2017 spelade Håkon U19-VM för Norge.

Först och främst välkommen tillbaka!
- Tack så mycket! Inte så länge sedan sist, men kul att vara tillbaka!

I våras bestämde du dig för att flytta hem tillbaka till Norge och Sarpsborg. Vad var orsaken till det?
- Orsaken var först och främst för att ta ett sabbatsår. Spela innebandy, jobba och träffa kompisarna jag har hemma i Norge.

Men sedan kom antagningsbeskedet till universitet och du kom på nya tankar.
- Ja, planen var att jag skulle börja plugga efter sabbatsåret i Norge. Sen fick jag veta att jag tog mig in, och tänkte att jag fick börja nu som jag har chansen. Jag visste också att Stian (Lockhart-Pedersen) skulle börja plugga nu i år, och det gjorde det lite lättare att tacka ja till platsen. Så jag har iallafall en att prata utländsk med (skratt).

Var det självklart att det skulle spel i Hibs igen när det blev aktuellt med studier i Värmland?
- Ja, vill säga att det var självklart, nu som det blir plugg i Karlstad! Känner de flesta i gruppen och vill fortsätta bygga på förra säsongens prestationer!

Hur skulle du beskriva förra säsongen för egen del?
- Förra säsongen var ju såklart tuff, men vi klarade av kontraktet och det var det viktigaste. För mig själv gick det rätt bra! Jag fick mycket förtroende och visade lite av mina defensiva kvaliteter. Gjorde ett par assist, men blev tyvärr inget mål (skratt).

A-laget har börjat ”innesäsong” denna veckan och du ansluter efter 19 augusti. Hur ser du på årets trupp och chanserna i serien?
- Vill säga att årets trupp ser bättre ut än förra året, då vi har stommen från ifjol men fått in flera nya ansikten. Svårt att säga hur chanserna i serien är, då det är flera nya lag. Men fortsätter vi med dom bra hemmamatcherna, och blir bättre på bortaplan så kommer det nog se bra ut tillslut.

I december spelas VM i Prag. Vad tror du om dina chanser att slå dig i den norska truppen?
- Chanserna för att slå mig in i den norska truppen finns där. Skulle så klart vara kul att få vara med, men jag är fortfarande bara 18 år och tar lärdom av alla läger jag får vara med på.

Avslutningsvis hur har du spenderat denna varma sommar?
- Under denna otroligt varma sommaren har jag jobbat och tjänat lite pengar. Tränat och varit med kompisar. Sen har jag också badat och käkat god mat.

Sportgruppens Jonas Ekman som att Håkon återvänder till Hibs.
- Vi har under våren och början av sommaren försökt få in en back till i truppen, men vi har inte lyckats. Så att vi får tillbaka Håkon är helt perfekt för oss. Under förra säsongen var en av våra bästa backar och tog stora kliv i sin utveckling. Framför allt är han en stark defensiv back, men det finns även mer att få ut av honom i offensiven. Vi ska ju komma ihåg att han inte ens fyllt 19 år än. Vi vill också tacka Sarpsborgs IBK för ett bra samarbete kring övergången för Håkon.

Vad tror du om hans chanser att få spela i VM med Norge?
- Baserat på vad Håkon presterat hos oss så tror jag att han stora möjligheter att få spela VM nere i Prag i december.

Är truppen stängd nu?
-Gällande externa tillskott är förmodligen det. Vi kommer dock fylla på med några spelare från egna led innan serien börjar.

Truppen just nu:

Jon Åkerlund – 18/19